Voorwaarden studiefinanciering

Als je studiefinanciering wil verkrijgen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden studiefinanciering

Zo moet je de minimale leeftijd van 18 jaar bereikt hebben. In de eerste maand van het kwartaal dat volgt op je 18de verjaardag krijg je dan voor het eerst studiefinanciering. Dat is dan altijd januari, april, juli of oktober. Je moet je studiefinanciering uiterlijk aanvragen op de eerste dag van de maand waarin je dertig wordt, dan heb je er namelijk nog recht op. Je studiefinanciering loopt na je 30ste gewoon door als je aan alle voorwaarden blijft voldoen. Als je het zelf stop zet na je 30ste kan je het niet meer opnieuw aanvragen.

Je ontvangt alleen studiefinanciering voor een voltijd beroepsopleidende leerweg van één jaar of langer. Heb je al 48 maanden of meer prestatiebeurs ontvangen voor HBO of universiteit, dan heb je geen recht meer op studiefinanciering voor een Mbo-opleiding. Wil je een opleiding op niveau 1 of 2 volgen nadat je al 48 maanden prestatiebeurs ontvangen hebt voor een opleiding op niveau 3 of 4 dan krijg je geen studiefinanciering meer.

Om studiefinanciering te ontvangen moet je Nederlander zijn. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt kan je toch studiefinanciering ontvangen als je één van de volgende verblijfsdocumenten hebt en in Nederland woont:

  • Type II Regulier onbepaalde tijd
  • Type III Asiel bepaalde tijd
  • Type IV Asiel onbepaalde tijd

Je moet dan een kopie van de voor- en achterkant van je pasje sturen tezamen met het aanvraagformulier. Als je een ander verblijfsdocument hebt en je wel in Nederland woont, of je komt uit een van de EU-EER-landen of Zwitserland, dan kan je het nationaliteitsschema invullen. Die bepaalt of je wel of geen recht hebt op een studiefinanciering. Als je de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland heb, maar toch geen recht heb op studiefinanciering, dan kan je een vergoeding van het lesgeld (MBO) aanvragen.

Je kan ook studiefinanciering aanvragen als je nog geen verblijfsdocument hebt. Je aanvraag wordt dan wel afgewezen. Als je dan later als nog een verblijfsdocument krijgt dan kan je het formulier wijzigingen student met een kopie van je verblijfsdocument sturen. Je moet het wijzigingsformulier wel binnen zes weken na het verlenen van de verblijfstitel indienen. Dan wordt je aanvraag opnieuw bekeken en kan het zo zijn dat je over de verleden maanden nog recht hebt op studiefinanciering.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *