Tijdelijk naar het buitenland

Als je tijdelijk naar het buitenland, als onderdeel van je opleiding loopt je studiefinanciering meestal gewoon door.

Hier gelden wel twee voorwaarden voor:

 • Je blijft ingeschreven staan bij een voltijdopleiding in Nederland.
 • Je studie of stage in het buitenland maakt onderdeel uit van je Nederlandse opleiding.

Als je voor een stage of studie naar het buitenland gaat moet je minimaal twee maanden van tevoren de volgende zaken bij DUO regelen:

 • Geef je adreswijziging en een Nederlands postadres door.
 • Vraag een beurs voor uitwonende aan.
 • Vraag een vergoeding voor je studentenreisproduct aan.
 • Machtig iemand om je zaken te behartigen tijdens je afwezigheid.

Als je terugkomt in Nederland moet je wel opnieuw je adres wijzigen. Als je weer thuis gaat wonen, moet je je uitwonende beurs ook weer omzetten in een beurs voor thuiswonenden.

Als je een volledige studie gaat volgen in het buitenland kan dit ook met Nederlandse studiefinanciering. Dit noemen ze ook wel een ‘meeneembare studiefinanciering’. Je moet het volgende stappenplan volgen om te kijken of je recht hebt op een meeneembare studiefinanciering.

Stappenplan:

 • Je moet voldoen aan de voorwaarden die ook gelden om in Nederland voor studiefinanciering in aanmerking te komen.
 • Voor het recht op een meeneembare studiefinanciering gelden nog drie extra voorwaarden die onder andere betrekking hebben op de kwaliteit van de buitenlandse opleiding.
 • Aan de hand van de algemene waarderingscriteria en de beschrijving van het onderwijssysteem kun je alvast een inschatting maken of je recht hebt op studiefinanciering in het land van je keuze.
 • Om een meeneembare studiefinanciering aan te vragen moet je het formulier Aanvraag studiefinanciering buitenland hoger onderwijs invullen. Dit moet je minimaal drie maanden voor de datum dat je wilt dat de studiefinanciering ingaat invullen.
 • Als DUO je aanvraag heeft ontvangen vragen ze aan de Nuffic om een beoordeling. Je krijgt dan een bericht dat je studie in onderzoek is. Je krijgt vervolgens binnen acht weken schriftelijk bericht of de buitenlandse studie die je wilt volgen recht geeft op studiefinanciering.

De Nuffic adviseert DUO bij de aanvraag van een meeneembare studiefinanciering over de kwaliteit en het niveau van de buitenlandse opleidingen op het HBO en WO niveau.

De duur van de vergelijkbare Nederlandse opleiding wordt gebruikt als uitgangspunt voor de duur van de meeneembare studiefinanciering. Voor een Nederlandse opleiding is het recht op studiefinanciering gebaseerd op de duur van de bachelor en masteropleiding samen. De meeste opleidingen geven daarom recht op vier jaar prestatiebeurs en drie jaar lenen. Deze regels gelden ook als je in het buitenland studeert.

In het buitenland kan je niet reizen met je studentenreisproduct. Als je volledig in het buitenland studeert, krijg je recht op een OV- vergoeding. Als je tijdelijk voor een studie naar het buitenland gaat, kan je kiezen tussen een abonnement of een OV- vergoeding.

Naast je studiefinanciering zijn er nog meer mogelijkheden om je buitenlandse avontuur te bekostigen. Dit kan bijvoorbeeld met een beurs.

Als je een (bij)baan, stage op een opleiding wilt in Europa. Kan je gebruik maken van Europass. Dat is een initiatief van de Europese Commissie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *