Studiefinanciering voor het HBO of Universiteit

Als je een voltijd of duale opleiding volgt aan het HBO of aan de universiteit, heb je altijd recht op studiefinanciering, als je aan alle voorwaarden voldoet. Als je recht hebt op studiefinanciering heb je ook recht op een studentenreisproduct.

Als je studiefinanciering verkrijgt voor het HBO of voor de universiteit val je onder de regels van de prestatiebeurs. Je moet dan dus studiefinanciering terugbetalen als je je diploma niet behaalt.

Als je voor het eerst naar het HBO of naar de universiteit gaat moet je je aanmelden voor jouw studie. De aanmelding moet je regelen via Studielink, hiervoor heb je ene DigiD nodig. Als je een particuliere opleiding wil doen, moet je je rechtstreeks inschrijven bij de onderwijsinstelling.

Wat is studiefinanciering:

Studie financiering voor het HBO of voor de universiteit bestaat uit vijf verschillende onderdelen:

  • De basisbeurs
  • De aanvullende beurs
  • Het studentenreisproduct
  • De rentedragende lening
  • Het collegegeldkrediet

De studiefinanciering verkrijg je van de Nederlandse overheid. Met je studiefinanciering kan je je studiekosten, (een deel van) je levensonderhoud, de premie voor je ziektekostenverzekering en je collegegeld betalen. Om studiefinanciering te verkrijgen moet je dit aanvragen bij DUO. In het hoger onderwijs is je studiefinanciering altijd een prestatiebeurs. De overheid helpt je, door stufi te geven, dus goed op weg met je geldzaken!

Wie betaalt mijn studiefinanciering?

De overheid gaat ervan uit dat er altijd drie partijen zijn die meebetalen aan de kosten van een studie. Dit zijn de overheid, de ouders en de student zelf. DUO zorgt voor de basisbeurs en het studentenreisproduct. De ouders dienen een bijdrage te betalen, als ze dit niet kunnen betalen kan de overheid ze helpen met een aanvullende beurs. De student dient mee te betalen door geld te lenen of door een bijbaan te nemen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een studenten lening afsluiten of geld lenen bij je ouders. De basis studiefinanciering kan immers niet alle studiekosten dekken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *