Studiefinanciering aanvragen

Het aanvragen van studiefinanciering doe met een DigiD inlogcode. Je studiefinanciering moet je drie maanden voor de ingangsdatum van je opleiding aanvragen. Dan kan DUO op tijd je studentenreisproduct klaarzetten en eventueel je aanvullende beurs berekenen. Als je al studiefinanciering voor een Mbo-opleiding ontvangt hoef je alleen je gegevens te wijzigen.

Als je staat ingeschreven voor een Mbo-opleiding en je na een korte onderbreking een HBO opleiding doen of ga je naar de universiteit. Dan kan je in de periode tussen je laatste studieactiviteit en je nieuwe studie gewoon studiefinanciering krijgen en je studentenreisproduct blijven gebruiken. Dit noemt DUO ook wel een overbrugging.

Je moet je nieuwe opleiding wel voor je inschrijfdatum aan DUO doorgeven. Als je op 30 juni met je opleiding stopt en je bijvoorbeeld op 1 september met je nieuwe opleiding begint. Moet je dit wel voor 1 september doorgeven bij DUO. Je mag maximaal vier maanden overbruggen.

Als je in het hoger onderwijs een opleiding hebt afgerond en je daarna een lerarenopleiding gaat volgen. Kan je in aanmerking komen voor een jaar extra prestatiebeurs.

Je hebt recht op een extra prestatiebeurs voor het volgen van de verschillende lerarenopleidingen:

Lerarenopleiding Vooropleiding Extra prestatiebeurs
Kopopleiding tweedegraad leraar
(HBO- bachelor)
HBO of WO bachelor Een jaar extra
Eerstegraads leraar
(HBO-master)
HBO-bachelor Een jaar extra
Eerstegraads leraar
(WO-master)
Kopopleiding HBO Een of twee jaar extra
Eerstegraads leraar
(WO-master)
WO-master Een jaar extra

 

Voorwaarden:

Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Iedereen die begint met een opleiding aan een hogeschool of aan de universiteit en jonger dan 30 jaar is kan studiefinanciering verkrijgen. Als je na 1 juli nog geen 18 jaar bent, heb je recht op studiefinanciering vanaf het kwartaal dat volgt op de begindatum van de studie.

Je moet je studiefinanciering wel aanvragen voor de eerste dag van de maand waarin je dertig wordt en dan moet je er ook recht op hebben. Je studiefinanciering loopt na je 30ste gewoon door, als je aan alle voorwaarden blijft voldoen. Als je je studiefinanciering na je 30ste stopzet kan je het niet meer opnieuw aanvragen.

Je studiefinanciering verkrijg je voor een voltijd of een duale opleiding aan het HBO of de universiteit.

Om studiefinanciering te verkrijgen moet je Nederlander zijn. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt kan je toch studiefinanciering krijgen als je een van de volgende verblijfsdocumenten hebt en in Nederland woont:

  • Type II Regulier onbepaalde tijd
  • Type III Asiel bepaalde tijd
  • Type IV Asiel onbepaalde tijd

Je moet een kopie van de voor en achterkant van je pasje meesturen met je aanvraagformulier.

Als je een ander of geen verblijfsdocument hebt en je woont wel in Nederland of komt je uit een van de EU/EER-landen of Zwitserland dan moet je het nationaliteitsschema invullen. Misschien heb je dan toch recht op studiefinanciering.

Je kan ook studiefinanciering aanvragen als je nog geen verblijfsdocument hebt. Je aanvraag wordt dan door DUO afgewezen. Als je dan later nog een verblijfsdocument krijgt, moet je DUO een ‘formulier wijzigingen student’ sturen met een kopie van je verblijfsdocument. Je moet het wijzigingsformulier wel binnen zes weken na het verlenen van de verblijfstitel indienen. DUO onderzoekt dan je aanvraag, want het kan ook zijn dat je nog recht hebt op studiefinanciering over maanden in het verleden.

Je studiefinanciering moet je gebruiken binnen 10 jaar nadat je voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen. Als je dat niet doet, heb je na die 10 jaar geen recht meer op studiefinanciering of een lening bij DUO.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *