Prestatiebeurs

Als je een MBO opleiding volgt op niveau 3 of 4  kan je de eerste vier jaar gebruik maken van de prestatiebeurs. Deze prestatiebeurs kan bestaan uit een basisbeurs, een aanvullende beurs en een studentenreisproduct. In eerste instantie betaalt DUO de prestatiebeurs uit als een lening. Alleen de aanvullende beurs is in de eerste twaalf maanden een gift. De lening hoef je niet terug te betalen als je je diploma behaalt.

Als je na je vak- of middenkaderopleiding een specialistenopleiding gaat volgen van één of twee jaar, dan krijg je twee jaar extra prestatiebeurs. Als je je diploma dan behaalt van de specialistenopleiding dan wordt die twee jaar ook omgezet in een gift.

Het is dus de bedoeling dat je binnen de diplomatermijn je diploma behaalt. Dan hoef je namelijk de prestatiebeurs niet terug te betalen. De ov-lening voor je studentenreisproduct wordt dan ook omgezet in een gift. De diplomatermijn duurt 10 jaar en start vanaf de eerste maand dat je recht hebt op studiefinanciering op het MBO. Als je geen diploma haalt, dan moet je de prestatiebeurs met rent terugbetalen.

Als je dus binnen 10 jaar je diploma behaalt wordt je prestatiebeurs een gift. Deze omzetting vindt plaats in de maand januari nadat je je diploma hebt behaald. Deze 10 jaar geldt tevens als tijdslimiet waarbinnen je recht hebt op een prestatiebeurs. Na deze 10 jaar heb je dus geen recht meer op een prestatiebeurs.

De prestatiebeurs geldt niet voor de volgende studenten die:

  • Een beroepsopleiding op niveau 1 of 2 volgen
  • Voor 1 augustus 2005 al studiefinanciering ontvangen hebben voor een Mbo-opleiding

Als je dus voor 1 augustus 2005 al studiefinanciering ontvangen hebt, val je niet onder de prestatiebeurs.

Als je ingeschreven staat voor een opleiding op niveau 1 of 2 en tegelijkertijd ook voor een opleiding op niveau 3 of 4, krijg je op grond van de hogere opleiding je studiefinanciering. Je krijgt dan dus de prestatiebeurs. Als je tegelijkertijd ingeschreven staat voor een opleiding op niveau 3 of 4 en voor een opleiding aan het HBO, dan verkrijg je dus de prestatiebeurs voor het HBO.

Let op: Vanaf het studiejaar 2015-2016 is de kans echter groot dat deze prestatiebeurs voor HBO en Master over gaat naar een lening. Je kan dan per maand maximaal ongeveer € 980,- lenen. Voor MBO-ers blijft de prestatiebeurs waarschijnlijk wel bestaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *