Financieringsmogelijkheden voor je studie

Basisbeurs:

Iedereen die recht heeft op studiefinanciering krijgt een basisbeurs. Dat is onderdeel van de prestatiebeurs.

Als je uitwonend bent, is je basisbeurs hoger dan dat je thuis woont. Als jij als student een kind verzorgt voor wie je aanspraak kunt maken op kinderbijslag, dan kan je toeslag vragen op je basisbeurs.

Aanvullende beurs:

Op het moment dat je studiefinanciering aanvraagt kan je ook meteen een aanvullende beurs aanvragen. Dit kan je ook aanvragen op het moment dat je al studiefinanciering ontvangt. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Wat moet jij doen voor een aanvullende beurs? Wat doet DUO?

  • Jij vraagt een aanvullende beurs aan
  • DUO stuurt je twee Oo-formulieren (Opgave oudersgegevens)
  • Jij laat je ouders de Oo-formulieren invullen
  • Jij stuurt ze terug naar DUO
  • DUO registreert de gegevens van je ouders
  • DUO vraagt de inkomensgegevens van je ouders op bij de Belastingdienst
  • DUO stuurt een bericht over je aanvullende beurs als ze de inkomensgegevens hebben

Als je aanvullende beurs niet berekend wordt, omdat de definitieve inkomensgegevens van je ouders nog niet door de Belastingdienst zijn vastgesteld, kan je tijdelijk lenen zonder rente te betalen.

Als je een prestatiebeurs hebt, wordt ook de aanvullende beurs gedeeltelijk als lening uitbetaald. Na afloop van je studie kan je in aanmerking komen om de lening kwijt te schelden.

Lenen:

Een student kan ook zelf meebetalen aan zijn of haar studie. Door bijvoorbeeld een lening aan te vragen bij DUO. Je moet dan wel rekening houden met het feit dat je de lening voor je studie achteraf met rente moet terugbetalen.

Zie de tabel hieronder voor de rentepercentages. Je hoeft pas na je studie terug te betalen en je mag er dan 15 jaar over doen. Je moet dan wel minimaal €45,41 per maand aflossen. Als je later problemen hebt met terugbetalen kan je ook een tijdje minder of zelfs niks terug betalen.

Laatste jaar studiefinanciering Begin rentevaste periode Eind rentevaste periode Rentepercentage
2021 01-01-2022 0,00 %
2020 01-01-2021 0,00 %
2019 01-01-2020 0,00 %
2018 01-01-2019 0,00 %
2017 01-01-2018 0,00 %
2016 01-01-2017 0,00 %

Je kan dus maandelijks een bedrag lenen. Hoeveel je maximaal per maand mag lenen is afhankelijk van je woonsituatie en je schooltype. Hoeveel je wilt lenen mag je helemaal zelf weten. Als je niet in aanmerking komt voor een aanvullende beurs, omdat je ouders teveel verdienen kan je ook een gedeelte van de aanvullende beurs lenen.

Als je maar een bepaalde periode geld wilt lenen is dit ook mogelijk. Als je de lening dan niet meer nodig hebt, zet je het bedrag gewoon op nul.

Als je geen recht meer hebt op een prestatiebeurs, maar je nog wel een voltijdstudent bent kan je nog maximaal drie jaar lenen. Die periode heet ook wel de leenfase. In 2021 kan je dan maximaal €988,93 per maand lenen.

Je kan ook kiezen om in de leenfase €0 te lenen. Je kan dan wel gebruik maken van het studentenreisproduct.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *