Een kind verzorgen en stufi

Als je één of meerdere kinderen en een partner hebt, kan je partnertoeslag aanvragen. Als je wel kinderen, maar geen partner heb kan je oudertoeslag aanvragen. Oudertoeslag en partnertoeslagen zijn beide toeslagen voor (jonge) ouders welke een kind moeten opvoeden tijdens hun studie.

Subsidies en toeslagen voor studerende ouders

Een kind is natuurlijk ontzettend duur. Babyvoeding, pampers, kleding en andere producten voor je kind kosten allemaal geld, om nog maar niet te beginnen over de kinderopvang, terwijl je studeert of werkt. Daarnaast kost je studie ook een hoop geld, vooral als je deze niet afmaakt. Er worden daarom toeslagen c.q. subsidies uitgereikt aan studerende ouders.

Ik heb geen partner, studeer en verzorg een kind. Wat nu?

Je krijgt oudertoeslag als je geen partner hebt en je een kind verzorgt dat jonger dan 18 jaar is. Dit hoeft niet je eigen kind te zijn. Je moet wel recht hebben op kinderbijslag of het kind moet op jouw adres ingeschreven staan bij de gemeente. De maandelijkse toeslag in 2014 is €467,54. Vanaf 2015 wordt deze waarschijnlijk de helft lager.

Partnertoeslag: subsidiëring voor studerende ouders

Je krijgt partnertoeslag als je samen met je partner een kind verzorgt dat jonger dan 12 jaar is. Dit hoeft niet jullie of jouw eigen kind te zijn. Je moet wel recht hebben op kinderbijslag voor het kind of het kind moet ingeschreven staan op jullie adres bij de gemeente. Verder mag zijn of haar verzamelinkomen of belastbaar loon niet hoger zijn dan €9.150,27. De maandelijkse toeslag is in 2014 is dan €584,28. Zie deze website voor de meest up-to-date toeslagen voor studerende ouders.

Als je toeslag verkrijgt en je deze wil wijzigen moet je het formulier ‘Eénouder- en partnertoeslag’ gebruiken. Je kan dit formulier ook gebruiken als je één oudertoeslag hebt en wilt doorgeven dat je partner hebt. Of als je partnertoeslag verkrijgt en je een andere of geen partner meer hebt.

Als je partner geen Nederlander is, maar wel in Nederland verblijft, dan moet dit een rechtmatig verblijft zijn.

De Algemene Wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) bepaalt wie als partner gezien wordt. Volgens de Awir is een partner degene met wie je bent getrouwd of degene met wie je een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

Als je geen recht meer hebt op een basisbeurs, kan je tenminste nog drie jaar lenen. De éénouder- of partnertoeslag kan je ook lenen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *