Bijverdienen icm studiefinanciering

Studiefinanciering is bedoeld om het studeren voor de studenten, financieel, mogelijk te maken. Als je als student een bepaald bedrag bijverdient, dan gaat de overheid ervan uit dat je geen financiële hulp meer nodig hebt om te studeren. Je verdient dan dus meer dan de bijverdiengrens. Dit heeft bepaalde gevolgen.

De bijverdiengrens in 2014 is €13.729,80 als je onder deze grens blijft is er niks aan de hand.
Om te bepalen hoeveel inkomen je hebt wordt er naar je verzamelinkomen gekeken en niet naar je nettoloon. Als je geen aangifte bij de belastingdienst doet dan controleert DUO je belastbaar loon.

Als je teveel geld hebt verdiend en je hebt je studiefinanciering niet stopgezet heeft dat de volgende consequenties:

 • Je moet het bedrag terugbetalen dat je boven de grens van €13.729,80 hebt bijverdiend.
 • Je moet een bedrag aan rente betalen. De rente wordt berekend over het bedrag dat je teveel hebt bijverdiend. De renteberekening start in de maand nadat je van DUO bericht krijgt waarin staat hoeveel je terug moet betalen.

Als je verwacht in 2014 meer te gaan verdienen dan €13.729,80 dan moet je de volgende stappen ondernemen:

 • Je moet je studiefinanciering stopzetten voor de maand waarin je boven de bijverdiengrens komt.
 • Je moet weer studiefinanciering vanaf 1 januari 2013 aanvragen.
 • Je moet ook je studentenreisprodut stop zetten. Dit moet je uiterlijk de vijfde werkdag van de eerste maand, waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering, doen.

Als je pas in 2015 weet dat je in 2014 meer hebt verdiend dan €13.729,80 dan heb je nog tot 1 juli 2013 de tijd om de studiefinanciering over de maanden 2012 in te trekken. Je moet dan je studiefinanciering als nog stop zetten per de eerste dag van de maand waarin je over de bijverdiengrens bent gegaan. Dit heeft namelijk financiële gevolgen. Zo moet je de studiefinanciering terugbetalen die je hebt gekregen in de desbetreffende maanden. Daarnaast ontstaat er ook een OV- schuld van €136 per maand als je je studentenreisproduct hebt opgehaald.

Let op: De maanden waarin je alleen inkomsten uit je lening kreeg, tellen ook mee voor je bijverdiensten. Ook als je een nullening hebt.

DUO controleert jaarlijks je inkomensgrens bij de belastingdienst. Als je dus meer heb verdient dan de bijverdiengrens dan moet je dat terugbetalen. Dit bedrag bestond in 2008-2009 nog uit drie delen:

 • Een bedrag voor elke maand dat je de Ov-studentenkaart in je bezit had of een vergoeding verkregen hebt voor je OV.
 • Het bedrag dat je bijverdiend hebt boven de grens. Je hoeft dan nooit meer terug te betalen dan dat je in dat jaar ontvangen hebt aan de basisbeurs en aan de aanvullende beurs. In 2014 is de bijverdiengrens €13.729,80
 • Een bedrag aan rente. Deze rente wordt berekend over het bedrag dat je teveel hebt bijverdiend en over het bedrag dat je voor de Ov-studentenkaart moet terugbetalen. De renteberekening start in de maand nadat je van DUO een bericht krijgt waarin staat hoeveel je moet terugbetalen.

Buitenland:

Sommige opleidingen kan je ook in het buitenland volgen en dan toch ook Nederlandse studiefinanciering verkrijgen. Als je dus tijdelijk naar het buitenland gaat, dan loopt je studiefinanciering meestal gewoon door.

Je kan onder twee voorwaarden studiefinanciering verkrijgen voor een tijdelijke studie of stage in het buitenland:

 • Als je ingeschreven blijft staan bij een voltijd opleiding in Nederland
 • Als je je studie of stage in het buitenland onderdeel uitmaakt van die Nederlandse opleiding

Als je dan voor een studie of stage naar het buitenland gaat moet je verschillende zaken bij DUO regelen. De volgende zaken moet je minimaal twee maanden van te voren regelen:

 • Je moet je adreswijziging en een Nederlands postadres doorgeven
 • Je moet een beurs voor uitwonend aanvragen
 • Een vergoeding voor je studiereisproduct aanvragen
 • Je moet iemand machtigen om je zaken te behartigen tijdens je afwezigheid

Als je weer terug bent uit het buitenland moet je opnieuw je adres wijzigen. Als je terug bij je ouders gaat wonen, moet je je uitwonende beurs weer omzetten in een beurs voor thuiswonende. Voor meer info kijk je hier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *